Téměř tunu a půl potravin se podařilo Respondeu nasbírat v celonárodní potravinové sbírce v sobotu 12. listopadu. Devět dobrovolníků z nymburské střední zdravotnické školy a z nymburského gymnázia v Kauflandu Nymburk vybralo od nakupujících 790 kg potravin a drogistických výrobků, v Kauflandu Mladá Boleslav sami zákazníci naložili do připravených nákupních vozíků 680 kg jídla a drogerie.

„Oceňujeme hlavně instantní polévky, nudle, konzervy a další trvanlivé potraviny. Velkou radost nám udělalo velké množství olejů, které dnes vůbec nepatří mezi levné potraviny. Děti v rodinách vždycky potěší různé ovocné kapsičky, sušenky a podobně,“ říká Irena Kešnerová, vedoucí programů pro rodiny s dětmi. Mezi darovaným zbožím nechyběly ani dětské pleny a kosmetika, šampony, prášky na praní či prostředky na mytí nádobí.

„Lidé nás vítali s úsměvem na tváři a předávali nám věci, které koupili. Nečekali jsme, že se najde tolik dobrosrdečných lidí, bylo to pro nás velkým překvapením. Jsme moc rády, že jsme se mohly i my sbírky zúčastnit a pomoct tak lidem, kteří to potřebují,“ líčí své zážitky dobrovolnice Tereza Ornstová se střední zdravotnické školy v Nymburce. Přestože ceny potraviny stoupají a lidé si stěžují na drahotu, vybralo se téměř o půl tuny více zboží než při jarní sbírce potravin.

Terénní sociální pracovníci Respondea postupně vše roznesou do domácností ohrožených rodin s dětmi, kterým dlouhodobě pomáhají v rámci projektu Zdravá rodina II. financovaného Evropskou unií (reg. číslo: CZ.03.2.60/0.0/0.0/16_049/0014614). Potravinová pomoc patří ke komplexní pomoci a péči, kterou díky programům na podporu rodin v tíživé životní situaci Respondeo poskytuje.